In cazul in care esti implicat intr-un accident auto, este important sa stii cum sa procedezi si ce optiuni exista, in functie de gravitatea evenimentului. Citeste in continuare ce proceduri legale exista in cazul unui accident auto, ce trebuie sa faci in functie de implicatii si in cat timp se anunta o dauna auto.

Conform Codului Rutier, pentru a fi considerat accident de circulatie, un eveniment rutier trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ trei conditii:

  • sa se fi produs pe un drum deschis circulatiei publice;
  • in eveniment sa fi fost implicat cel putin un vehicul in miscare;
  • sa fi avut ca urmare: decesul, ranirea uneia sau a mai multor persoane, avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale.

In cazul accidentelor petrecute pe drumuri inchise circulatiei auto sau drumuri aflate pe proprietati private se aplica regulile stabilite de administratorul proprietatii. Daca nu exista astfel de reguli, se vor aplica cele privind circulatia pe drumurile publice, precum si prevederile Codului civil si Codului penal.

Ce este un accident usor?

Soferii care au fost implicati in accidente de circulatie soldate doar cu avarii au obligatia sa se prezinte la Politie pentru declararea evenimentului, impreuna cu masinile implicate. Accidentele usoare trebuie declarate in cel mult 24 de ore de la producerea lor, conform termenului maxim prevazut de lege. In caz contrar, soferilor li se retin permisele de conducere pentru 30 de zile, chiar daca nu sunt vinovati de producerea accidentului.

Atunci cand te prezinti la Politie pentru a declara un accident rutier, trebuie sa ai asupra ta:

  • actul de identitate;
  • permisul de conducere;
  • certificatul de inmatriculare al autoturismului;
  • polita de asigurare RCA.

Este important sa retii cat mai multe detalii ale accidentului, cum ar fi: locul exact in care s-a produs evenimentul, inclusiv diverse repere, topografia exacta a locului, ora la care s-a produs accidentul, numarul de inmatriculare a celuilalt autoturism implicat in accident, precum si daunele provocate.

In urma cercetarilor, politistii stabilesc cine este vinovat de producerea accidentului si dispun sanctiunile corespunzatoare. In cazul in care esti gasit vinovat te poti alege fie cu o amenda sau cu permisul suspendat, fie cu ambele sanctiuni, in functie de gravitatea faptei.

In cazul accidentelor de acest fel, fara victime, soldate doar cu avarierea unor vehicule, daca soferii se inteleg, se poate face intelegere amiabila auto.

Constatarea amiabila – solutia in cazul unui accident usor

Constarea amiabila te poate scuti nu numai de drumul la Politie, dar si de eventuala sanctionare, in cazul in care esti gasit vinovat de producerea evenimentului. Aceasta procedura, in caz de accident rutier, se aplica fara ca documentele de constatare sa mai fie intocmite de Politie, cu conditia ca un formular amiabila auto sa fie completat si semnat de catre ambii soferi implicati in accident. Practic, acest document inlocuieste procesul-verbal de constatare intocmit de Politie. Este indicat sa ai un astfel de formular special autocopiativ in masina, pentru a-l putea completa rapid.

Cu aceast formular special autocopiativ pagubitul se poate adresa direct societatii de asigurare, care are obligatia sa indeplineasca formalitatile pentru deschiderea dosarului de dauna, sa constate pagubele si sa elibereze dovada de reparatie a masinii. Societatile de asigurare colaboreaza cu service-uri pentru constatarea si repararea daunelor auto produse de accidente.

Serus Auto are echipamentele necesare pentru a constata astfel de daune auto. Pentru zona Bucuresti, ai servicii de constatari daune la Serus Renault Chiajna, de pe Soseaua de Centura, nr. 17. Daca esti in zona Prahova, pot merge la Serus Renault Ploiesti pentru o constatare, in cazul in care esti implicat intr-un accident auto.

Nu insa toate accidentele usoare se pot rezolva printr-o intelegere amiabila intre soferii implicati. Daca in urma accidentului au rezultat daune materiale nu doar la autoturisme si se produc si alte pagube, de exemplu, la stalpi de pe drum sau ornamente stradale, atunci accidentul se declara la politie.

Obligatii in cazul unui accident auto cu victime

Procedurile sunt diferite atunci cand in urma accidentului auto au rezultat victime omenesti. In astfel de cazuri, nu exista un termen maxim de declarare a accidentului rutier. Obligatia soferilor implicati intr-un astfel de caz este sa anunte imediat producerea accidentului la numarul de urgenta 112 si sa astepte sosirea echipajului de politie si a ambulantei fara a muta autoturismele implicate in accident.

In cazul accidentelor cu victime, esti obligat legal sa anunti imediat Politia si sa ramai la locul accidentului. Parasirea locului accidentului fara incuviintarea politiei ori a procurorului care face cercetarea locului faptei, precum si modificarea sau stergerea urmelor accidentului constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare.

In situatia in care victimele, ranite usor, au plecat de la locul acidentului, soferul vinovat este obligat sa sa prezinte la Politie pentru declararea imprejurarilor producerii accidentului. In caz contrar, acesta risca sa fie cercetat penal.

Ce demersuri poti face daca esti victima unui accident auto

Daca ai fost victima unui accident auto, poti depune plangere penala in termen de trei luni de la data la care s-a stabilit cine este autorul evenimentului. In cazul in care leziunile pe care le-ai avut in urma accidentului necesita mai putin de 90 zile de ingrijiri medicale, soferul vinovat iese de sub urmarirea penala, conform Codului Penal, iar fapta nu mai este prevazuta si pedepsita de legislatie, iar dosarul se finalizeaza cu solutia de clasare.

Poti face insa alte demersuri si actiuni civile in instanta pentru a trage la raspundere soferul vinovat. In aceasta situatie, poti solicita recuperarea cheltuielilor generate de spitalizare, tratamente, operatii, dar si daune morale ca urmare a accidentului rutier in care ai fost victima.

Acum ca ai aflat in cat timp se anunta o dauna auto, in functie de gravitatea evenimentului, daca este soldata sau nu cu victime, este important sa conduci prudent, astfel incat sa nu ajungi intr-o astfel de situatie. Alege sa conduci o masina sigura, dotata cu sisteme de prevenire a accidentelor, evita sa te pui pe tine, pe cei din masina si pe ceilalti soferi din trafic in situatii periculoase si bucura-te de drumuri lungi, fara evenimente neplacute. Serus Renault te asteapta sa descoperi gama de modele si sa alegi masina potrivita.