Interesul in crestere pentru masini electrice se vede clar in vanzarile tot mai mari pe care aceste automobile le inregistreaza pe toate pietele. Drumul catre un vehicul 100% electric poate trece insa printr-o etapa de tranzitie, in care un sofer se poate bucura in aceeasi masina atat de beneficiile cunoscute ale unui motor termic si poate testa avantajele unui motor electric. Tot ce trebuie sa faca este sa se suie la volanul unei masini noi hibrid.
Tehnologia hibrid imbina cele doua sisteme de propulsie - motorul clasic cu ardere interna si motorul electric intr-un sistem inteligent, care foloseste alternativ sau simultan cele doua surse de putere pentru a asigura o calatorie eficienta si confortabila. Pe parcursul a cativa kilometri, o astfel de masina poate fi propulsata fie exclusiv de motorul electric, fie de cel termic, fie de amandoua, alegerea celei mai bine solutii find facuta in functie de solicitarea la care este supusa masina in diverse momente. Rezulta un consum redus de benzina sau motorina si o utilizare eficienta a energiei electrice stocate in bateriile automobilului.
Fiecare dintre producatorii auto a implementat unul sau mai multe astfel de sisteme hibride pe modelele sale, prezentandu-le sub diverse denumiri, dar principiul dupa care acestea functioneaza este acelasi. Unul dintre cele mai cunoscute si utilizate variante ale tehnologiei hibrid este plug in hybrid.

Ce inseamna plug in hybrid la masinile Renault

Tehnologia foloseste pentru propulsie doua motoare, unul electric si un motor termic. Sistemul plug in hybrid este asemanator cu cel al masinilor full hibrid, insa ofera si posibilitatea de a incarca bateria de la priza. Automobilele Plug-in hibrid pot rula in modul 100% electric (in functie de model intre 30 si 60 de kilometri), pot atinge viteze mai mari in acest mod si pot fi reincarcate atat la o priza conventionala, cat si la statiile de reincarcare pentru masini electrice. Bateria se poate incarca si prin franare regenerativa iar atunci cand nu este suficienta energie pentru a actiona motorul electric, motorul termic preia toata sarcina.

Daca te intrebi ce inseamna plug in hybrid la Renault, afla ca tehnologia hibrida s-a dezvoltat sub denumirea E-Tech si are peste 150 de brevete pentru inovatiile folosite. E-Tech Plug-in este varianta hibrida care se reincarca la priza. Gratie acestei tehnologii, masinile din gama Renault care sunt echipate cu motorul hibrid E-Tech pot avea o reducere cu pana la 40% a consumului de carburant si pot beneficia de pornire electrica 100% si deplasare in modul integral electric de 80% in oras. Autonomia electrica in ciclul mixt WLTP pentru modelele echipate cu E-Tech Plug-in este de aproximativ 50 de km. Impreuna cu o cutie de viteze adaptata special pentru aceste motorizari hibride, modelele Renault au o eficienta electrica optima si satisfactie maxima la volan.
Modele Renault E-Tech Hybrid:
Clio E-Tech Hybrid: noul Clio are o putere combinata de 140cp si iti permite sa te deplasezi in modul electric pana la 80% din timp in oras; Daca vrei sa vezi ce inseamna plug in hybrid la un model Renault, testeaza un astfel de Clio pentru a te bucura de o reducere cu 40% a consumul de carburant comparat cu masinile cu un motor conventional;
Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid: daca il incarci zilnic, modelul crossover SUV poate fi folosit in modul complet electric in timpul saptamanii, iar pentru drumuri in afara orasului in modul hibrid;
Renault Arkana: un SUV elegant si sportiv pentru ca tu sa te bucuri de o experienta inedita de condus; Tehnologia E-TECH HYBRID iti permite sa te deplasezi in oras pana la 80% din timp in modul electric.

Alte tipuri de motorizari hibrid

Daca am vazut ce inseamna plug in hybrid si ce avantaje ofera, putem vedea si care sunt celelalte tehnologii hibrid dezvoltate de producatorii auto:

Micro hibrid

Acest tip de masini hibrid au un sistem "Start-Stop" care poate opri motorul in momentul in care se stationeaza la un semafor sau in aglomeratie. Acesta opreste automat motorul atunci cand masina se opreste si il reporneste imediat dupa ce soferul ridica piciorul de pe frana sau calca ambreiajul. Masinile echipate cu tehnologia micro-hibrid au o baterie mai performanta precum si de un alternator special. Comparativ cu ce inseamna plug in hybrid ca tehnologie, aceste sisteme micro hibrid nu angreneaza rotile, deci masina nu poate functiona in modul electric.

Mild Hibrid

Fata de ce inseamna plug in hybrid, automobilele mild hybrid au un sistem starter – generator integrat, care inlocuieste demarorul si alternatorul, asistand motorul pe benzina sau motorina la pornire si la plecarea de pe loc. La viteze mici sau atunci cand se sta pe loc, motorul conventional se poate opri singur, iar generatorul de pornire il reporneste atunci cand este necesar. Bateria suplimentara de 48V este reincarcata automat la franare in timpul deplasarii in panta sau la orice franare.

Full Hibrid

Hybrid Electric Vehicle (HEV) este acel vehicul hibrid care ruleaza si in modul electric. Aceste modele nu pot fi reincarcate la priza insa pot rula distante scurte in mod 100% electric, de obicei intre 10 si 30 de km - in functie de tipul automobilului si de stilul de exploatare. Accelerarile bruste vor duce la activarea motorului termic si la scaderea autonomiei electrice. Parcurgerea distantelor in modul electric se realizeaza la viteze mici, in parcari sau in aglomeratie, acolo unde pornirile de pe loc si opririle sunt mai dese. Un vehicul full hibrid poate functiona 100% electric, 100% termic, sau folosind ambele motorizari.

Range Extender

Tehnologia Range Extender (REX), spre deosebire de ce inseamna plug in hibrid, presupune utilizarea unui motor electric si a unui motor termic, dar propulsia masinii este asigurata exclusiv de motorul electric. Rolul motorului termic este doar de a genera energie electrica atunci cand autonomia vehiculului scade sub o anumita limita.

Fiecare dintre aceste tipuri de tehnologii hibrid are avantaje specifice si raspunde unor nevoi de exploatare a masinii. Daca vrei sa descoperi mai multe despre ce inseamna plug in hybrid, vino in showroom-urile Serus Renault si informeaza-te despre oferta de masini hibrid noi.

Ce inseamna plug in hybrid in cifre

In Romania interesul pentru tot ce inseamna plug in hybrid a crescut cu peste 200% anul trecut față de 2020, fiind înmatriculate peste 2.200 de autoturisme noi comparativ cu 700 în anul precedent. Pentru producatorii de masini hibrid, Romania este o piata dinamica, cu un mare potential de crestere, datorat si primelor acordate de stat pentru achizitia de autoturisme de acest tip. Programul RABLA acorda un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achizitia unei masini hibrid plug in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 50g/km, în regim WLTP.