3 trucuri despre cum să alegi anvelopele potrivite mașinii tale

Alegerea anvelopelor potrivite pentru mașina ta poate fi o sarcină stresantă și plină de incertitudini, atunci când nu știi care sunt criteriile pe care să le urmărești pentru a lua deciziile corecte. Tocmai de aceea, este important să cunoști câțiva parametri pe care să-i urmărești și să apelezi la service-uri specializate, precum Renault Service, pentru a schimba într-un mod profesionist cauciucurile de pe mașină.

Fiecare șofer are propriile criterii pe baza cărăra își alege setul de anvelope auto. Pentru unii este importantă calitatea anvelopelor în ceea ce privește aderența sau distanța de frânare pe diverse suprafețe, alții sunt atenți la nivelul de zgomot la rulare sau la eficiența din punct de vedere la consumului de carburant. Mulți șoferi au ca principal criterii de alegere a unui cauciuc auto prețul de achiziție.

Numărul mare de mărci de anvelope și tipurile de cauciucuri pe care le produc pe aceleași dimensiuni, având însă caracteristici diferite, face și mai dificilă alegerea.

Criterii de urmărit

    1. Anvelopa potrivită fiecărui anotimp. Este unul dintre primele criterii care trebuie aplicate. Pe piață ai de laes între cauciucuri de vară, cauciucuri de iarnă și cauciucuri all season. Legislația din România stabilește obligativitatea de a echipa mașina cu anvelope având specificația M+S sau simbolul fulgului de zăpadă atunci când drumurile publice sunt acoperite de zăpadă. Specificația M+S (noroi și zăpadă) se regăsește în primul rând pe anvelope iarnă, dar și pe anvelope all season. Dincolo de sancțiunile pe care le poți primi dacă, la un control al poliției rutiere, nu ai mașina echipată cu anvelope de iarnă, riști și să fi implicat într-un accident, pentru că ai pirdut controlul mașinii. Cel mai important indiciu pe care îl poți urmări pentru a pune pe mașină un set de anvelope iarnă este scăderea temperaturilor exterioare sub 7 grade Celsius. Sub acest prag, eficența anvelopelor de vară scade foarte mult. Este recomandat ca schimbarea setului de anvelope să se facă la un service specializat, pentru a putea verifica și dacă jantele sunt echilibrate sau pentru analizarea geometriei roților.

    2. Dimensiunea corectă pentru mașina ta. Indiferent ce tip de anvelopă ți-ai dori pe mașină, există doar anumite dimensiuni recomandate de fabricant pentru modelul pe care îl conduci. Ele sunt trecute în Cartea de Identitate a autovehiculului și validate de Registrul Auto Român. Poți avea o singură dimensiune sau mai multe și este bine să le respecți, fie că este vorba de anvelope vară sau anvelope iarnă. Literele și cifrele care constituie dimensiunile recomandate pentru automobilul tău se găsesc pe flancurile anvelopei și interpretarea lor îți va indica anumite caracteristici. 205/55 R17, de exemplu, reprezintă lățimea benzii de rulare, în milimetri, urmată de raportul dintre înălțimea și lățimea secțiunii anvelopei, în procente, construcția radială a acesteia (R) și diametrul cercului interior al anvelopei, exprimată în inch. Pe fețele cauciucului vei găsi și alte informații, perecum indicele de viteză maximă admisă, indicele de sarcină sau DOT-ul, care arată săptămâna și anul fabricației.

    3. Calitatea înseamnă mai multă siguranță. Un set de pneuri auto poate costa de la câteva sute de lei la câteva mii de euro. Marii producători de anvelope inovează permanent și oferă soluții diverse, care ajută la o frânare mai eficientă, viteze mai mari sau o durată cât mai lungă de exploatare în siguranță a unui tren de rulare. Pe o piață cu atât de multe opțiuni, anvelopele de calitate oferă siguranță mai bună. Desigur că prețul este mai mare, dar este alegerea fiecărui șofer ce anume consideră că este mai important în lista de criterii. Este recomandat să urmărești clasamentele realizate anual de diverse entități independente pentru a vedea care sunt cele mai performante anvelope, în funcție de condițiile în care au fost testate.

Alege setul de anvelope auto potrivit stilului tău de condus și propriilor criterii, astfel încât să conduci oricând în siguranță!