Daca vrei sa iti achizitionezi o masina noua, te vei bucura sa afli ca programul RABLA este in plina derulare. RABLA a fost pornit pentru a reinnoi parcul auto cu autoturisme mai prietenoase cu mediul, care au o cantitate redusa de emisii CO2.


Exista doua tipuri de programe:
Rabla Classic: pentru achizitionarea de vehicule cu motor pe combustie sau hibrid care au emisii de CO2 sub 140 g/km;
Rabla Plus: pentru achizitionarea de vehicule 100% electrice sau hibrid Plug-in.


In continuare vei afla ce sume poti obtine prin programul RABLA, care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti si care este procesul de inscriere:

banner cta

In ce consta programul RABLA Clasic 2021

Prin intermediul programului RABLA Clasic, poti primi un tichet in valoare de 7500 de lei pentru o masina care este mai veche de 8 ani, daca intentionezi sa cumperi o masina cu emisii de CO2 sub 140 g/km. O persoana poate utiliza un singur tichet RABLA.


Mai mult, in functie de masina achizitionata, poti beneficia de urmatoarele bonusuri:
Ecobonus 1: 1.500 de lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 96g CO2/km NEDC in regim de functionare mixt, conform informatiilor inscrise in Certificatul de Conformitate (COC) sau echipat cu motorizare GPL/GNC; sunt exceptate motocicletele;
Ecobonus 2: 1.500 de lei daca in COC este inscrisa si cantitatea de emisii CO2 conform protocolului WLTP iar sistemul de propulsie genereaza maximum 105 g CO2/km NEDC in regim de functionare mixt sau echipat cu motorizare GPL/GNC; sunt exceptate motocicletele;
Ecobonus 3: 1.500 de lei daca in COC este inscrisa doar cantitatea de emisii de CO2 conform protocolului WLTP iar sistemul de propulsie genereaza maximum 124 g CO2/km WLTP in regim de functionare mixt; sunt exceptate motocicletele;
Ecobonus 4: 3.000 de lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou echipat cu sistem se propulsie hibrid; sunt exceptate motocicletele.
Daca masina noua indeplineste mai multe conditii, ecobonusurile se pot cumula.

In ce consta programul RABLA Plus 2021

Programul RABLA Plus este valabil pentru vehicule 100% electrice si hibride Plug-in si poate fi accesat impreuna cu RABLA Clasic. Iata care sunt cele doua tipuri de bonusuri:
Eco-tichet 1: 20.000 de lei pentru masinile hibrid Plug-in care au emisii de CO2 mai mici sau egale cu 50g/km NEDC;
Eco-tichet 2: 45.000 de lei pentru achizitionarea unei masini 100% electrice.

Care sunt conditiile de casare

Pentru a participa la programul RABLA, masina care urmeaza a fi casata trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:
• Autovehiculul trebuie sa aiba o vechime minima de 8 ani;
• Autovehiculul trebuie sa fi fost inmatriculat in Romania de cel putin 8 ani, deci cel mai tarziu pe 31.13.2013;
• Masina trebuie sa fie integrala, trebuie sa contina toate componentele care sunt esentiale pentru functionare;
• Dupa acceptarea in programul RABLA, masina trebuie sa fie casata doar in centrele Remat autorizate.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a cumpara o masina noua prin programul RABLA

Pentru a achizitiona o masina noua prin acest program este important sa te informezi cat mai bine si sa urmezi pasii de mai jos.


Pasul 1: Te inscrii in programul RABLA

Pentru a te inscrie in program, primul pas este sa contactezi un reprezentat de la agentia de la care vrei sa achizitionezi masina noua. Mai apoi, agentul respectiv te va inscrie in aplicatia PSIPAN, controlata de Administratia Fondului pentru Mediu.

Pentru inscriere va fi necesar sa prezinti urmatoarele documente:
• Actul de identitate, original si copie, atat pentru beneficiar, cat si pentru proprietarul masinii;
• Certificatul de inmatriculare al masinii vechi in copie legalizata;
• Cartea de identitate a masinii in copie legalizata;
• Certificate de atestare fiscala emise de catre directiile de taxe si impozite locale din cadrul primariilor de pe raza unde domiciliaza atat proprietarul masinii vechi cat si cumparatorul masinii noi prin care se demonstreaza ca nu au datorii; pe certificatul fiscal trebuie specificat ca masina ce urmeaza a fi casata apartine proprietarului.

Pasul 2: Casarea masinii vechi

Dupa ce agentul iti confirma ca ai fost validat in aplicatie si poti participa la programul RABLA, urmeaza sa mergi cu masina uzata la un centru REMAT autorizat pentru casare. In urma acestui proces vei primi un certificat de distrugere o autovehiculului vechi.


Pasul 3: Radierea din circulatie a masinii casate

Imediat dupa casare, proprietarul masinii casate trebuie sa se prezinte la DRPCIV pentru a radia din circulatie masina veche. Mai apoi, trebuie sa duci agentului cu care ai vorbit la inceput atat certificatul de distrugere, cat si cel de radiere a masinii vechi. Tot acest proces trebuie sa se incadreze in 60 de zile, de la inregistrarea in aplicatie pana la livrarea certificatelor.

Pasul 4: Achizitionarea masinii noi

Dupa ce ai urmat pasii de mai sus, vei primi o factura care sa contina toate reducerile de care poti beneficia. Tot ce a mai ramas este sa finalizezi actele de achizitie a noii masini si sa te bucuri de condus.

Daca vrei sa afli mai multe detalii despre ofertele disponibile prin program RABLA, precum modele de masini disponibile si reducerile de care beneficiezi, ia legatura cu un reprezentant al unui service autorizat care te va ajuta sa faci cea mai buna alegere pentru tine.