Sistemele de siguranță activă și pasivă cu care sunt prevăzute autovehiculele asigură protecția pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic pe șosea. Evoluția acestor sisteme este o preocupare a fiecărui producător de automobile și sunt evaluate la nivel european prin testele Euro NCAP.
Criteriile de evaluare se adaptează constant noilor tehnologii introduse pe mașinile de serie, pentru a crește gradul de siguranță în trafic, dar stelele obținute sunt adesea contestate în ceea ce privește imaginea pe care o reflectă despre un model sau altul.


Testele Euro NCAP

Această metodă standardizată de verificare a nivelului de siguranță oferit de autovehiculele noi a fost inaugurată în 1997, prin efortul comun al mai multor autorități naționale, precum Administrația Rutieră Suedeză și Departamentul de transport al Marii Britanii, susținute de Federația Internațională de Automobilism și Comisia Europeană. Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) este o organizație non-profit care invită producătorii de mașini să testeze nivelul de siguranță al modelelor nou lansate, în mod voluntar. Modelul inițial pentru metodologia de testare a fost preluat din Statele Unite, unde Administrația Națională pentru Siguranța Traficului folosea o metodologie de testare începând cu anul 1979.

Din 1997 și până în prezent, protocoalele Euro NCAP au evoluat periodic, pentru a ține pasul cu realitatea de pe piață, în materie de securitate. În prezent evaluările vizează atât protecția oferită pasagerilor adulți, copiilor, cicliștilor, precum și pietonilor. Sistemele de asistență la condus sunt și ele, mai nou, evaluate. Chiar dacă s-a introdus un sofisticat sistem de punctare, celebrele stele au fost păstrate, evaluarea maximă fiind în continuare, cea de cinci stele.
În prezent, Euro NCAP analizează performanțele automobilelor după o grilă complexă. Mașinile supuse testelor trebuie să treacă prin următoarele probe:

- protecția pasagerilor adulți, rezultatul având o pondere de 40% din scorul general;
- protecția pasagerilor copii, 20% din scorul general;
- protecția pietonilor, cicliștilor și motocicliștilor, cu o pondere de 20% din scorul general;
- protecția sistemelor active de siguranță, 20% din scorul general.

Odată cu introducerea pe scară largă a sistemelor de asistență la condus, începând din 2014, automobilele au început să fie testate și cu scopul de a evalua eficiența frânării autonome de urgență (AEB) și a sistemului de menținere a benzii de rulare. Începând din 2020, cele două funcționalități sunt testate pentru o plajă mai largă de situații, alături de modul de detectarea pietonilor, a neatenției șoferului sau a stării de oboseală a acestuia.
Securitatea post-accident va fi și ea evaluată de acum încolo. Va conta precizia cu care detaliile sunt furnizate echipelor de intervenție, prin intermediul dispozitivului de apelare în caz de urgență eCall, devenit obligatoriu începând din 2018.
Testele Euro NCAP sunt un reper incontestabil la nivel european, dar nu duc lipsă de contestatari. Principalul reproș care li se aduce acestora este importanța tot mai mare a sistemelor electronice de securitate pasivă și activă. Susținătorii acestor echipamente spun însă că acestea au o contribuție vitală în evitarea efectivă a unui accident, fapt ce tinde să devină la fel de important ca protecția asigurată în momentul impactului propriu-zis.

O altă critică adusă metodologiilor de testare este legată de viteza mică la care se efectuează probele, dar Euro NCAP nu ar putea garanta stelele acordate în mediul de laborator și în cazul accidentelor extreme, provocate la viteze cu mult peste cele legale și în condiții greu de anticipat. În ciuda criticilor aduse, studiile au relevat faptul că efectele pozitive ale testelor Euro NCAP în creșterea nivelului de siguranță a șoferilor și pasagerilor europeni sunt certe.
Renault implementează toate sistemele de siguranță activă și pasivă pe modelele sale, astfel încât gama de vehicule Renault să asigure o protecție cât mai mare pasagerilor și celorlalți participanți la trafic. Vină să descoperi tehnologiile pe cele mai noi modele Renault, în showroomurile Serus Renault!