Programul de reînnoire a parcului auto din România continuă și în acest an, cu câteva schimbări importante. Prevederile anunțate pentru noul program Rabla auto vor intra în vigoare din luna aprilie și își propun să impulsioneze în special cumpărarea de mașini electrice.

Principala modificare față de programul derulat în 2020 este majorarea primei de casare din programul Rabla Clasic. Astfel, prin noul program Rabla, prima crește de la 6500 de lei, cât era anul trecut, la 7500 de lei, adică aproximativ 1500 de euro.

Pentru a impulsiona achiziția de mașini noi prin programul Rabla, se mențin și cele două eco-bonusuri care vin în completarea tichetului de 7500 de lei. Astfel bonusul pentru mașinile echipate cu tehnologie hibrid crește în 2021 de la 2500 la 3000 de lei, iar cel pentru GPL este majorat de la 1000 la 1500 de lei. Suma maximă pe care o poate primi o persoană fizică sau juridică în cadrul programului Rabla Clasic este de 2250 de lei, așa cum a anunțat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Bugetul total pentru nou anunțatul program Rabla Clasic va crește cu aproximativ 10%, până la 440 de milioane de lei.

Ce prevede noul program Rabla Plus

România va avea în continuare cea mai mare primă din Europa pentru mașinile electrice. La achiziția unei mașini 100% electrice, tichetul va fi de până la 10000 de euro, iar în cazul unei mașini hibrid de tip Plug-In, eco-bonusul maxim este de 4500 de euro.

Care sunt pașii pentru programul Rabla

1. Primul pas este vizita la un dealer auto, pentru alegerea mașinii dorite.

2. Urmează înscrierea solicitantului de către reprezentanții dealerului în aplicația online PSIPAN, gestionată de Administrația Fondului de Mediu

3. După confirmarea solicitantului, solicitantul va merge la un centru autorizat pentru casarea mașinii vechi. Solicitantul va trebui să radieze apoi mașina casată.

4. Ultima etapă este achiziția mașinii noi.