Demarat in 4 februarie pentru persoane juridice si 8 februarie pentru persoane fizice, programul RABLA 2022 continua strategia guvernamentala de innoire a parcului auto din Romania. Strategia anuntata pentru acest an de Administratia Fondului pentru Mediu, structura care coordonează finantarea, aduce modificari legate de categoriile de autovehicule ce pot fi casate, valoarea unor ecobonusuri si bugetul alocat pentru 2022. De asemenea, se stabileste si un nou calendar de finantare, cu sesiuni de inscriere clare pentru persoane fizice si pentru persoane juridice.
Autoritatile romane si-au propus ca pana in 2026, prin programul Rabla, sa retraga de pe sosele cel putin 250.000 de masini mai vechi de 15 ani. Pana acum peste 700.000 de autoturisme au fost achizitionate cu finantare prin unul din cele doua programe Rabla.

1. Bugetul pentru programele Rabla Clasic si Rabla Plus hybrid si 100% electric
2. Calendarul de finantare pentru programul Rabla 2022
3. Noutatile programului Rabla 2022
4. Oferta Serus de modele Renault in programul Rabla 2022

Bugetul pentru programele Rabla Clasic si Rabla Plus hybrid si 100% electric

banner cta

Inainte de inceperea primei etape din programul de finantare pentru innoirea parcului auto din Romania, derulat de Administratia Fondului pentru Mediu, ministerul de resort a anuntat ca programele Rabla Clasic si Rabla Plus din acest an vor avea un buget de aproximativ 1.2 miliarde de lei, cel mai mare de pana acum. Focus-ul va fi pe stimularea cumpararii de masini electrice prin Rabla Plus hybrid si electric, bugetele fiecarei etape a programului pentru aceasta categorie fiind mai mari decat cele alocate Rabla Clasic. Cea mai mare finantare se acorda tot in cadrul programului Rabla Plus. Se pot primi 54.000 de lei pentru un autovehicul nou, full electric, sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen. 29.000 de lei se acorda pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care genereaza cel mult 80 g CO2/km in ciclu mixt WLTP. Sumele se acorda in schimbul casarii a doua autovehicule uzate. Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani, care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adauga un ecobonus de 1.500 lei pe autoturism.


Pentru achizitionarea unei motociclete electrice, ecotichetul din acest an este de 26.000 de lei, la care se poate adauga un ecobonus de 1.500 lei pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.
La fel ca in anii anteriori, valoarea finantarii nu poate depasi 50% din pretul de vanzare al autovehiculului achizitionat prin cele doua programe Rabla.

Calendarul de finantare pentru programul Rabla 2022

Etapele calendarului de finantare pentru Rabla 2022 au fost anuntate de Administratia Fondului de Mediu atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice.

Persoane fizice - Rabla Clasic si Rabla Plus:
Etapa I - inceputa pe 8 februarie
Etapa II - incepe pe 6 mai
Etapa III - incepe pe 6 iulie
Etapa IV - incepe pe 5 octombrie
Bugetul pentru fiecare etapa este de 100 milioane lei pentru Rabla Clasic si 110 milioane lei pentru Rabla Plus.

Persoane juridice - Rabla Clasic si Rabla Plus:
Etapa I - inceputa pe 8 februarie
Etapa II - incepe pe 4 martie
Etapa III - incepe pe 1 aprilie
Etapa IV - incepe pe 6 mai
Etapa V - incepe pe 3 iunie
Etapa VI - incepe pe 6 iulie
Etapa VII - incepe pe 3 august
Etapa VIII - incepe pe 7 septembrie
Etapa IX - incepe pe 5 octombrie
Etapa X - incepe pe 2 noiembrie
Bugetul alocat fiecarei etape destinate persoanelor juridice este de 17,5 milioane lei pentru Rabla Clasic si 26,5 milioane lei pentru Rabla Plus.

Noutatile programului Rabla 2022

  1. Anul acesta este prima data cand se planifica implementarea celor doua programe Rabla pe 3 ani, pentru a asigura o predictibilitate mai mare. Bugetul pentru Rabla Plus hybrid si full electric va creste treptat, odata cu diminuarea fondurilor alocate pentru Rabla Clasic;
  2. Pentru masini 100% electrice sau masini hybrid, Rabla Plus introduce obligativitatea casarii unui autovehicul uzat la achizitionarea unei masini noi. Pana acum nu exista aceasta obligativitate;
  3. Pentru fiecare autovehicul nou, exista acum posibilitatea casarii a cel mult 2 masini uzate;
  4. Vechimea minima a autovehiculului uzat care se califica in cadrul programelor Rabla 2022 trebuie sa fie de 6 ani de la data primei inmatriculari in Romania. Pana acum limita era de 8 ani vechime;
  5. S-au diminuat cu 5 grame valorile cantitatilor de emisii de CO2/km pentru pragul de eligibilitate si cel de obtinere a ecobonusului. Nivelul emisiilor pentru pragul de eligibilitate scade de la 140g la 135g CO2/km, in timp ce pragul de obtinere a ecobonusului coboara de la 105g CO2/km, la 100g pentru masinile cu motor termic sau hibrid si de la 50g CO2/km la 45g CO2/km pentru vehiculele plug-in hybrid;
  6. S-a eliminat termenul de 60 de zile pentru casarea/radierea autovehiculului uzat, solicitantii avand posibilitatea de a face aceasta operatiune pana la emiterea facturii autovehiculului nou;
  7. Valabilitatea notei de inscriere in cadrul programului Rabla Clasic a fost extinsa la cel mult 300 de zile de la data emiterii, timp in care solicitantii vor face toate procedurile specifice de achizitie. Prelungirea vine in contextul in care termenele de livrare pentru masinile noi au crescut din cauza crizei superconductorilor.

Afla toate noutatile legate de valorile primelor de casare si ecobonusurilor, precum si documentele necesare pentru inscrierea in unul din programele Rabla 2022 intr-un amplu material realizat de Serus Renault.

Oferta Serus de modele Renault in programul Rabla 2022

Serus Renault a pregatit si in acest an o oferta generoasa de modele in oferta Rabla. Peste 14 optiuni din toate clasele sunt disponibile, cu preturi care pleaca de la 9000 de euro cu TVA inclus. Printre ofertele care se incadreaza la Rabla Plus, hybrid si 100% electric, se afla Clio E-Tech Hybrid, ZOE E-Tech electric, noul Megane E-Tech 100% electric sau Arkana E-Tech Hybrid. Varianta de Renault Captur Hybrid din oferta Serus Renault este PLUG-IN HYBRID Zen 160, cu o autonomie electrica de pana la 50 de km in ciclu WLTP. Masinile echipate din fabrica cu GPL sunt si ele prezente in oferta Serus Renault, Clio si Captur oferind autonomii impresionante cu alimentarea mixta benzina-GPL a motorului de 100 CP.
Asa cum am mentionat deja, in oferta Serus Renault se afla si noul Megane, 100% electric, in varianta de echipare Equilibre, cu o baterie de 40 kWh, 130 de CP si o autonomie de 300 de km in ciclu mixt WLTP.
Reprezentantii Serus Renault te asteapta in reteaua de showroomuri cu toate detaliile privind ofertele care se incadreaza la Rabla Clasic sau cele care se incadreaza la Rabla Plus hybrid sau full electric. Prinde din timp cele mai bune oferte!