Când vrei să achiziționezi o nouă mașină, trebuie să iei foarte multe decizii: marca, culoare, funcții și mai ales ce tip de motor să alegi, diesel vs benzină. A existat dintotdeauna o dezbatere între cele două tipuri de carburant, dar răspunsul nu este simplu.

Alegerea este foarte personală, doar tu poți ști care tip de motor este potrivit pentru mașina ta, ținând cont de mai mulți factori precum buget, pentru ce vei folosi mașina, circumstanțe personale etc.

Îți venim în ajutor cu o listă de argumente pro și argumente contra pentru fiecare dintre combustibili astfel încât tu să iei cea mai bună decizie pentru tine.

Cum funcționează motoarele

Pentru a înțelege mai bine care sunt diferențele dintre un motor diesel vs benzină, mai întâi trebuie să știi cum funcționează un motor. Ambele motoare (diesel și benzină) folosesc combustia internă.

Practic, aerul intră în motor și este amestecat cu combustibilul. Mai apoi, cilindrii motorului comprimă amestecul rezultat, care se aprinde și declanșează mișcarea pistonului și a arborelui cotit.

Ultima componentă ajută transmisia mașinii să învârtă roțile. Apoi, pistonul se mută în poziția inițială pentru a elimina gazul folosit din motor prin țeava de eșapament. Tot acest proces se repetă de mai multe ori la fiecare câteva secunde.

Deși funcționarea motorului pare asemănătoare pentru diesel vs benzină, procesul de aprindere este diferit. În timpul comprimării, o bujie aprinde combustibilul din motorul cu benzină. Motoarele diesel nu au bujii, folosesc o comprimare mai puternică pentru a genera căldura necesară pentru aprindere spontană. Acest tip de comprimare nu poate fi folosit pentru motoarele cu benzină deoarece acesta ar suferi defecțiuni.

Argumente pro pentru o mașină diesel:

 • Motoarele diesel produc mai mult cuplu deci sunt mai potrivite pentru a transporta încărcături grele;
 • Deoarece motoarele diesel sunt mai economice, poți parcurge mai mulți kilometri până vei fi nevoit să alimentezi;
 • Prețul pentru diesel fluctuează mai puțin decât prețul la petrol;

Argumente contra unei mașini diesel:

 • Mașinile cu motor diesel sunt de obicei mai scumpe cu 10-15% față de cele cu benzină;
 • Unele motoare diesel sunt mai greu de întreținut din cauza componentelor care au un preț ridicat;
 • Motoarele diesel folosesc un filtru de particule DPF pentru a nu permite particulelor de dioxid de nitrogen să polueze atmosfera; este posibil ca acest filtru să devină înfundat și este destul de scump de înlocuit.

Argumente pro pentru o mașină cu benzină:

 • Benzină este mai ieftină decât diesel-ul și mașinile pe benzină sunt adesea mai ieftine și reparațiile nu sunt la fel de costisitoare;
 • Motoarele pe benzină emit mai mult CO2 decât cele diesel, dar produc mai puține alte emisii dăunătoare precum nitrogen;
 • Mașinile cu benzină nu produc un zgomot la fel de puternic ca cele diesel, deci sunt ideale pentru cei care preferă autovehicule silențioase.

Argumente contra unei mașini cu benzină:

 • Motoarele pe benzină sunt mai puține eficiente decât cele diesel și folosesc mai mult combustibil;
 • Motoarele cu benzină emit mai mult CO2;
 • Dacă alegi o mașină cu benzină, vei fi nevoit să schimbi viteza mai des, mai ales atunci când depășești, pentru a oferi mai multă putere motorului.

Înainte de a achiziționa o mașină este normal să te întrebi dacă să alegi diesel vs benzină. Ia în calcul informațiile de mai sus și preferințele personale de condus pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine. Mai ai în vedere că există și mașini hibrid, precum noul Renault Captur, care vin la rândul lor cu o serie de avantaje.