Cifrele tuturor producatorilor auto arata o crestere a vanzarilor de masini electrice. Avantajele date de costurile de exploatare, dinamica si eficienta sunt luate tot mai des in calcul de cei care doresc o masina noua. Programele de subventii oferite in diverse forme de guverne in tot mai multe state contribuie si ele la cifrele de vanzari pentru autovehiculele electrice.
Un subiect frecvent in discutiile care privesc avantajele masinilor electrice este legat de bateriile care asigura functionarea motoarelor electrice care propulseaza aceste masini.
Cel mai comun tip de baterie folosit la masinile electrice este bateria litiu-ion. Acesta este si tipul de baterie folosit la majoritatea electronicelor portabile, inclusiv la telefonul mobil pe care il folosesti zilnic.
Acest tip de baterii au o densitate de energie mai mare decat modelele reincarcabile cu plumb-acid sau nichel-cadmiu. Litiul este cel mai usor dintre toate metalele. Cu toate acestea, bateriile litiu-ion nu contin litiu metalic. Datorita reactivitatii sale inalte, litiul nu este niciodata intalnit sub forma libera, fiind prezent sub forma de compusi ionici. Un ion este un atom sau o molecula cu o sarcina electrica, cauzata de pierderea sau castigarea unuia sau mai multor electroni.
Bateriile litiu-ion au un raport putere - greutate mare, eficienta energetica si performanta buna la temperaturi ridicate. In practica, acest lucru inseamna ca modelele de baterii litiu-ion retin multa energie, in ciuda greutatii lor, ceea ce este vital pentru masinile electrice, fiindca le ajuta sa parcurga distante lungi cu o singura incarcare. In plus, majoritatea pieselor bateriilor litiu-ion sunt reciclabile, ceea ce face ca aceste baterii sa fie o alegere buna pentru cei ce sunt preocupati de protejarea mediului inconjurator.
Majoritatea masinilor electrice moderne folosesc un pachet de baterii litiu-ion pentru a stoca energie. Cercetarile continua pentru gasirea unei variante mai eficiente de baterie care sa alimenteze masinile electrice, inclusiv baterii cu stare solida, dar infrastructura actuala pentru productia de baterii la scara larga le foloseste pe cele de tip baterii litiu-ion.
Bateriile litiu-ion au urmatoarele beneficii majore:
Desigur ca bateriile litiu-ion au si dezavantaje in exploatare:
Cu toate acestea, producatorii de automobile au abordat majoritatea acestor probleme prin dezvoltarea unui software care gestioneaza sanatatea si temperatura bateriei, acesta din urma incluzand si un hardware dedicat, cum ar fi sistemele de racire si incalzire concepute pentru a imbunatati eficienta bateriei in exploatarea curenta.
Cel mai simplu mod de a evalua longevitatea unei baterii litiu-ion este prin garantia producatorului. Avand in vedere costul inlocuirii unui pachet de baterii, producatorii specifica foarte clar durata estimata de exploatare si conditiile in care aceasta trebuie utilizata. Prin urmare, garantia bateriei ofera o perspectiva asupra a ceea ce producatorul considera speranta minima de viata a pachetului. Toate vehiculele electrice vandute astazi includ o garantie a bateriei de cel putin opt ani. Aceasta garantie nu acopera doar defectiunea completa a acumulatorului, ci se refera si la cazurile de degradare grava.
Cu fiecare ciclu de incarcare, acumulatorii litiu-ion pierd o fractiune din capacitatea lor totala. Pe masura ce trece timpul, aceste mici pierderi ale capacitatii maxime a bateriei afecteaza autonomia generala de rulare a unui vehicul electric.
Departamentul de Energie al SUA a estimat ca bateriile litiu-ion de astazi ar trebui sa reziste mult peste perioada de garantie, durata de exploatare a acestor pachete fiind estimata intre 12 si 15 ani, mai ales daca sunt folosite intr-un climat moderat.
Daca ai, de exemplu, un Renault Zoe, poti opta pentru varianta incarcarii la domiciliu, care se face intr-un timp mai lung sau utilizarea unui incarcator rapid din statiile dedicate. Acesta alimenteaza bateriile cu litiu-ion intr-un timp mult mai scurt decat optiunile de incarcare mai lente, avand un efect marginal in privinta duratei de viata a bateriilor
Bateriile cu litiu-ion sunt mai sigure decat alte variante care pot sa echipeze o masina electrica. Acestea sunt sigure in exploatare si producatorii auto fac eforturi continue pentru a permite exploatarea acestora in cele mai bune conditii si fara incidente. Masinile sunt echipate cu sisteme de racire a bateriilor si au software dedicat pentru gestionarea optima a exploatarii acestora.
Se lucreaza si la cresterea eficientei acestor baterii litiu-ion, astfel incat sa ofere autonomii din ce in ce mai mari, precum si la modalitati mai bune de incarcare, astfel incat timpul petrecut pentru acest proces sa scada.
Daca te-ai convins ca iti doresti o astfel de masina, care sa iti ofere usurinta in exploatare, siguranta din toate punctele de vedere si cele mai noi tehnologii, vino intr-o reprezentanta Renault Bucuresti, pentru a testa si analiza toate modelele electrice si hibride disponibile.