Achizitia unei masini electrice reprezinta un efort financiar important. Programe guvernamentale precum RABLA PLUS reusesc sa acopere o parte importanta a costului de achizitie, dar pretul unui astfel de automobil este, in general, mai ridicat decat al unei masini cu o motorizare conventionala. Cei care decid totusi sa-si ia o masina electrica (din ce in ce mai multi) privesc lucrurile intr-o perspectiva mai ampla si nu se rezuma doar la factorul: cost de achizitie.
O masina electrica are nu doar avantajul unor tehnologii ale viitorului, care asigura performante mai bune si contribuie semnificativ la reducerea emisiilor poluante pe sosele, dar are si costuri de alimentare si intretiere mai mici decat o masina conventionala.
Avand deja un parc semnificativ de masini electrice la nivel mondial si ani buni de cat acestea sunt utilizate pe sosele, s-au putut face studii relevante care sa compare costuri intretinere masini electrice cu costuri intretinere masini pe benzina, GPL sau diesel. Evaluarile sunt influentate de numerosi factori obiectivi sau subiectivi, precum: tipul de autovehicul, zona geografica, regimul de exploatare sau stilul de condus. Aproape toate analizele comparative au ajuns la aceeasi concluzie - o masina electrica are costuri de intretinere mai mici decat o masina cu motorizare conventionala. Diferenta de cost poate fi de 10%, 20%, chiar 50% in favoarea masinilor electrice, in functie de factorii luati in calcul.
Un cost de achizitie ridicat poate astfel sa fie amortizat, intr-un timp relativ scurt, atat prin economiile realizate la alimentarea masinii electrice, cat si beneficiind de costuri de intretinere mai mici.


Operatiuni de intretinere la o masina electrica

La fel ca la o masina conventionala, si masinile electrice trebuie sa faca reviziile periodice. Intervalele de revizie sunt specificate de fiecare producator. O mare parte dintre operatiunile efectuate la o revizie a unei masini electrice sunt similare cu cele ale unei masini cu motorizare conventionala, dar altele sunt specifice.
Dar ce inseamna revizie auto la o masina electrica:
- Filtrul de aer din habitaclu. Cu aceasta ocazie se verifica si sistemul de climatizare. Acesta nu difera foarte mult de cel folosit pe masinile cu motoare termice, asa ca se verifica agentul de racire si se completeaza daca este necesar. O particularitate este sistemul de racire al bateriilor unei masini electrice. Acesta poate fi un sistem de racire pasiva al aerului (folosit la Nissan Leaf, de exemplu), care nu necesita costuri suplimentare sau poate fi un sistem de racire activ, cu ajutorul unui ventilator (ca la Renault ZOE) sau cu lichid de racire. Aceste doua sisteme sunt mai eficiente in pastrarea unei temperaturi optime ale bateriei, dar necesita o mentenanta separata - verificarea functionarii corespunzatoare a ventilatorului si schimbul periodic al lichidului de racire.
- Anvelope. Unele masini electrice folosesc anvelope pe dimensiuni clasice, in timp ce altele utilizeaza anvelope mai inguste, pentru o frecare mai redusa cu asfaltul. Uzura anvelopelor poate fi mai ridicata decat in cazul unul vehicul cu motor termic. Din cauza cuplului instantaneu care este disponibil la roata unei masini electrice, plecarile de pe loc pun presiune pe pneuri. De asemenea, o masina electrica are o greutate mai mare cu 20-30% comparativ cu una similara, dar cu motor termic, din cauza bateriilor.
- Frane. Sistemul de franare al unei masini electrice nu difera foarte mult, dar anumite modele beneficiaza de sisteme de franare regenerativa, care incarca bateria la fiecare franare. Placutele si discurile de frana pot avea o durata de viata mai mare, decat la o masina conventionala, dar si aceste componente trebuie inlocuite la un anumit interval de timp, in functie de gradul de uzura. Acesta este influentat si de stilul de condus al soferului. La revizie se verifica si nivelul si starea lichidului de frana din instalatie si se completeaza/inlocuieste, daca este cazul.
- Suspensie si directie. Arcurile, amortizoarele, caseta de directie, pompa de servodirectie ori pivotii sunt asemanatori la o masina electrica cu cei ai unei masini conventionale. Acestea se pot uza in exploatare si necesita inlocuirea la anumite intervale de timp.
- Transmisie. Lichidul din cutia de viteze a anumitor modele de masini electrice necesita verificarea periodica si trebuie inlocuit la anumite intervale.
- Baterie. Acumulatorii necesita o intretinere aparte, pentru ca sunt o componenta esentiala a masinii electrice, alaturi de motor. Starea acestora se verifica la fiecare revizie si pot fi inlocuiti anumiti elementi ai bateriei sau chiar tot acumulatorul, daca este necesar. Aceste baterii au garantii de de pana la 9 ani, mai mult decat suficient pentru a te bucura de masina fara batai de cap.
- Software. Un automobil electric este in sine un gadget, motiv pentru care partea de actualizare a soft-ului este extrem de importanta. Asigura o buna functionare a masinii electrice, dar rezolva si anumite probleme de securitate din ce in ce mai prezente in ultima vreme. Asadar, daca trebuie sa mergi la un dealer auto sa-ti actualizezi soft-ul, nu sta pe ganduri. In schimb, daca ai optiunea actualizarii acestuia „over-the-air”, nu ai de ce sa-ti faci griji. Aceasta se va face automat.
Fiecare dintre aceste operatiuni uzuale de intretinere inseamna costuri pentru proprietarul masinii, dar o analiza a costurilor masinilor electrice vs masini conventionale arata ca nivelul cheltuielilor este mai scazut pe parcursul unui an pentru un posesor de masina electrica. Sunt mai putine componente care se uzeaza in exploatare, iar inlocuirea consumabilelor se face mai rar. Cu o masina electrica scapi de schimbul de ulei de motor, injectoare, bujii, kit de ambreiaj, distributie, turbina, pompa si rezervor de combustibil etc. Important este sa respecti recomandarile de intretinere prevazute de producator si sa exploatezi masina in limitele recomandate. Chiar daca o masina electrica nu are nevoie de un efort sustinut și constant, programarea unor verificari si stabilirea unei frecvente te ajuta sa economisesti timp si bani.


Daca acest material te-a convins sa iei in calcul achizitionarea unei masini electrice, poti consulta chiar acum oferta de vehicule electrice Renault de la Serus Renault. Poti sa alegi modelul care raspunde cel mai bine nevoilor tale, profitand si de promotiile speciale prin programul RABLA PLUS.