Mașinile hibrid au acaparat piața auto, majoritatea producătorilor oferind diverse modele echipate cu această tehnologie. Există o cerere mare pentru astfel de autoturisme datorită prețului ridicat la petrol, grijii față de mediu și a stimulentelor fiscale acordate șoferilor – de exemplu parcarea gratuită și scutirea de la taxa de drum.
Dar ce înseamnă mașină hibrid, cum funcționează și care sunt tipurile disponibile? În acest articol vei afla toate informațiile de care ai nevoie înainte să achiziționezi acest tip de vehicul.

banner cta

Ce înseamnă mașină hibrid

O mașină hibrid combină mai multe sisteme de propulsie, mai exact un motor cu ardere internă și unul sau mai multe motoare electrice. Rezultă astfel un vehicul care folosește mai puțină benzină sau motorină, deci te ajută să faci economie și să poluezi mai puțin.
La orice tip de hibrid, electricitatea provine de la un acumulator auto de înaltă tensiune – diferit față de bateria convențională de 12 volți a mașinii – care se încarcă de la căldura generată de frânare. Acumulatorul mai poate fi încărcat și de la motorul cu ardere internă.

Câte tipuri de autoturisme hibride există

După ce am definit ce înseamnă o mașină hibrid, trebuie să vorbim despre tipurile de mașini hibride care pot fi împărțite în categorii, după două criterii: în funcție de arhitectură sau în funcție de modul de încărcare al acumulatorului.

După arhitectură, vehiculele hibride pot fi:

Hibrid paralel
Este cel mai comun tip de mașini hibride, la care ambele sisteme de propulsie – cel electric și cel cu ardere internă – pot acționa roțile. Transmisia poate fi automată, manuală sau CVT (transmisie cu variație continuă). Modul în care un vehicul cu arhitectură hibrid paralel accelerează este controlat atât de tipul de transmisie, cât și de mărimea motorului cu ardere internă. Printre producătorii care folosesc acest tip de hibrid se numără Nissan, Ford, Toyota și Honda.


Hibrid în serie
Pentru acest tip de hibrid, unul din sistemele de propulsie produce o formă de energie pe care celălalt o utilizează. Spre exemplu, motorul cu ardere internă poate antrena generatorul electric, care la rândul lui alimentează motorul electric de tracțiune. Un exemplu de vehicul cu tehnologie hibrid în serie este BMW i3.


Hibrid serie-paralel
Ultimul tip de hibrid este o combinație a celor precedente și îți permite să comuți, după nevoie, între sistemul serie și cel paralel.

După modul de încărcare al acumulatorilor, mașinile hibride se împart în:


Obișnuite: în această situație acumulatorii se încarcă doar de la sistemele proprii, folosind sursele de energie de la bord, mai exact combustibilii;
Plug-in: în cazul acestui hibrid, acumulatorii pot fi încărcați atât de la sistemele proprii, cât și de la rețeaua electrică, prin cuplarea la o priză.

Care sunt avantajele unei mașini hibrid

Ca să îți dai seama ce înseamnă o mașină hibrid, trebuie să știi care sunt avantajele deținerii unui astfel de model: consum mic de combustibil, reducerea amprentei de carbon și facilități fiscale. Iată care sunt beneficiile de care te vei bucura dacă alegi să achiziționezi un hibrid:
• Poluezi mai puțin: deorece acest tip de mașină folosește și sistemul de propulsie electric, vehiculul produce mai puține emisii de evacuare și astfel este mai prietenos cu mediul înconjurător;
• Faci economie: dacă te întrebi cât consumă o mașină hibrid, răspunsul este mai puțin decât o mașină care are doar motor cu ardere internă; prețul petrolului este în continuă creștere, dar combinația de sisteme de propulsie te ajută să economisești bani de benzină/motorină pentru că mașina primește putere și de la motorul electric;
• Beneficiezi de frânare regenerativă: de fiecare data când frânezi, un mecanism intern captează energia și o folosește pentru a încărca acumulatorul electric;
• Poți vinde mașina la un preț avantajos: pentru că există o cerere mare pe piață pentru vehicule hibride, dacă nu ești mulțumit de mașină, o vei putea vinde la un preț mai mare comparat cu un model doar cu motor cu ardere internă;
• Te bucuri de stimulente fiscale: în funcție de orașul în care te afli și legislația care privește o mașină hibrid, poți primi reducere impozit mașini hibrid, scutire de la taxa de drum și parcare gratuită.

Exemple de autoturisme hibrid

Majoritatea producătorilor și-au dat seama ce înseamnă mașina hibrid: costuri mai mici de producție, amprentă mai mică de carbon, economie de energie și combustibil. Unul dintre cei mai importanți promotori ai mașinilor echipate cu tehnologii full electrice sau hibrid este Renault. Iată un top mașini hibrid care sunt disponibile pentru achiziționare:
Clio E-Tech Hybrid: noul Clio are o putere combinată de 140cp și îți permite să te deplasezi în modul electric pentru până la 80% din timp în oraș; Pentru călătoriile mai lungi, te bucuri de o reducere cu 40% a consumul de carburant comparat cu mașinile cu un motor convențional;
Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid: dacă îl încarci zilnic, modelul crossover SUV poate fi folosit în modul complet electric în timpul săptămânii, iar pentru drumuri în afara orașului în modul hibrid;
Renault Arkana: un SUV elegant și sportiv pentru ca tu să te bucuri de o experiență inedită de condus;Tehnologia E-TECH HYBRID îți permite să te deplasezi în oraș până la 80% din timp în modul electric.


Ce însemnă mașina hibrid? Acest tip de automobil îți permite să te bucuri de avantajele motorului electric – economie de energie, facilități fiscale în timp ce te poți baza și pe motorul cu ardere internă care poate fi alimentat de la orice benzinărie.
Vezi care sunt ofertele de autoturisme electrice hibrid și descoperă o nouă experiență de condus la un test-drive.