In cazul in care te gandesti sa achizitionezi un autovehicul fara emisii poluante, cu siguranta te intereseaza cat costa incarcarea unei masini electrice dar si cat dureaza. In acest articol iti vom prezenta diferenta dintre incarcarea masinii acasa si cea la charger, dar si care sunt costurile aferente.
Exista mai multe motive pentru care achizitionarea unei masini electrice este o alegere buna. In primul rand, un astfel de autovehicul te ajuta sa reduci poluarea mediului. Alte beneficii aduse sunt:
In acelasi timp, o masina electrica poate fi mai accesibila la pret fata de o masina cu motor termic, in special datorita programului Rabla Plus. Astfel, poti achizitiona o masina de tip Plug-in Hybrid sau 100% electrica prin intermediul unui tichet care poate acoperi pana la 50% din costul vehiculului.
Exista mai multe tipuri de autoturisme fara emisii poluante. Poti opta pentru o masina 100% electrica sau una de tip hybrid. In aceasta zona, Renault a dezvoltat tehnologia E-Tech, implementata atat pe modele 100% electrice, cat si pe masinile hybrid, in care motorul termic functioneaza impreuna cu cel electric si plug-in hybrid, unde exista si posibilitatea de a incarca bateriile electrice care echipeaza masina.
Modelele din gama producatorului francez sunt disponibile in oferta Serus Renault in urmatoarele variante:
Masinile hybrid sunt puse in miscare cu ajutorului unui motor electric dar si unul cu ardere interna. Primul este alimentat cu energie produsa cu ajutorul arderilor facute de catre motorul care functioneaza pe baza de combustibil conventional.
Un autoturism plug-in hybrid functioneaza tot cu un motor electric si unul cu ardere interna. Diferenta consta in faptul ca masina porneste si merge la viteze mici cu motorul electric. Dupa ce bateria este epuizata, masina va trece la consumul traditional de combustibil. Spre deosebire de modelul hybrid, acesta vine cu optiunea de incarcare.
In continuare iti vom prezenta cat costa incarcarea unei masini electrice in functie de locul unde alegi sa faci incarcarea dar si cat costa.
Timpul de incarcare a unei masini electrice este influentata de anumiti factori. In primul rand, conteaza marimea bateriei. Evident, o masina care are o baterie cu o capacitate mai mare se va incarca putin mai greu fata de o una cu o baterie mai mica.
In acelasi timp, conteaza si locul in care care alegi sa iti incarci masina. In continuare iti vom explica care sunt costurile si cat dureaza incarcarea masinii acasa.
Alimentarea unei masini electrice poate fi facuta foarte usor acasa, prin intermediul unei unitati de incarcare. Aceasta vine cu un pret de achizitie rezonabil si se monteaza usor. Daca te hotarasti sa iti achizitionezi una, ia in considerare sa apelezi la niste profesionisti pentru instalarea ei.
In functie de marimea bateriei, un “plin” cu ajutorul unei incarcari rapide poate fi facut in aproximativ 120 de minute. O incarcare normala poate dura pana la cateva ore. Insa, partea buna este ca poti lasa autovehiculul conectat la sursa de energie peste noapte, dimineata fiind pregatita de drum.
Recomandat este sa incarcati bateria complet din cand in cand, ca apoi sa reveniti doar cu completari.
Costurile unei incarcari la domiciliu pot fi cu mult mai reduse fata de o incarcare la statiile publice. Acestea sunt influentate de pretul unui kWh. Ca sa afli aceasta informatie, arunca o privire pe factura de energie electrica.
Sa luam ca exemplu autoturisme electrice cu baterii care au o capacitate de 50 kWh. Daca pretul unui kWh este 0,50 lei, costul unei incarcari rapide ar fi 50 kWh x 0,50 lei per kWh = 25 lei. Evident, capacitatea bateriei si pretului unui kWh va influenta cat costa incarcarea unei masini electrice. De exemplu, exista distribuitori de energie electrica care au un tarif mai mic pe perioada noptii.
Incarcarea masinii la o statie publica vine cu avantaje si dezavantaje. Poate dura mai putin decat o incarcare la domiciliu, dar in acelasi timp implica anumite costuri.
In functie de masina pe care o detii, incarcarea poate dura incepand cu o ora (incarcare rapida), pana la 24+ ore. De exemplu, incarcarea unei masini cu o baterie de 40 kWh la o priza cu o putere de 3.7 kWh, tensiune de 220 V si amperaj 16, poate dura pana la 8 ore. La o priza normal de 2,3kW AC (10A) poate dura chiar si 30 de ore o incarcare completa. Evident, utilizarea unei statii rapide va influenta si cat costa incarcarea unei masini electrice. De aceea, majoritatea persoanelor aleg statiile cu o putere de incarcare medie.
Una dintre cele mai cunoscute si extinse statii de incarcare sunt cele oferite de Renovatio. Alte optiuni sunt MOL, Enel X si Rompotrol. Iti poti incarca autovehiculul inclusiv la cele amenajate special in parcarile Kaufland. Aceste statii au fost instalate cu ajutorul unui parteneriat dintre supermarket si Renovatio. Persoanele care fac cumparaturi de minim 500 lei la Kaufland vor primi inclusiv cupoane de incarcare gratuita la statiile lor.
Pretul unui kWh in statiile publice este mai mare in comparatie cu electricitatea pentru uz casnic. Daca acasa iti incarci masina cu 0,5 kWh, la acestea 1 kWh variaza intre 0,5 si 2 lei. Evident, pretul difera in functie de tipul de statie si de furnizor.
Ca sa afli pretul incarcari rapide, trebuie sa faci acelasi calcul ca cel facut de noi pentru a determina pretul unei incarcari la domiciliu. Inmultesti capacitatea bateriei cu pretul unui kWh.
Timpul si costurile sunt influentate de mai multi factori. Cum am mentionat anterior, depinde ce capacitate are bateria, dar si unde alimentezi masina. In gama Renault oferita de Serus ai la dispozitie diverse modele de autoturisme fara emisii, de la hybrid la plug-in si full electric.
Acum ca ai aflat cat costa incarcarea unei masini electrice, arunca o privire pe site-ul nostru si vezi ce model se potriveste nevoilor tale.