Uleiul de motor este o componenta esentiala in functionarea masinii, fiind un factor care influenteaza semnificativ durata de exploatare a acesteia. Daca alegi sa ignori in mod repetat semnele care indica necesitatea schimbarii uleiului de motor, contribui la degradarea unor componente importante ale unitatii propulsoare. Iar costurile de reparatie vor fi semnificativ mai ridicate decat cele de inlocuire periodica a uleiului de motor. Afla din acest material care este importanta uleiului de motor, ce tipuri este indicat sa folosesti si, cel mai important, care sunt principalele semne care iti indica faptul ca trebuie sa il schimbi, fie ca este vorba de gama de vehicule Renault sau orice alta marca auto.

Ce rol are uleiul de motor?

Principala functie a uleiului de motor este cea de lubrifiere si racire a componentelor interne ale propulsorului, asigurand, astfel, o functionare optima a acestuia in exploatare. Acoperind in totalitate componentele din interiorul motorului, uleiul are si o functie anti-coroziva, pentru ca nu permite contactul cu aerul sau apa. Nu in ultimul rand, uleiul de motor elimina rezidurile inerente aparute in urma procesului de ardere.
Toate aceste calitati ale uleiului de motor se mentin pentru o anumita perioada de timp, specifica pentru fiecare model de masina. Dupa un anumit numar de kilometri parcursi sau la un interval fix de timp, uleiul trebuie schimbat, pentru a mentine un nivel cat mai ridicat de protectie si a preveni degradarea prematura a componentelor motorului.
Verificarea nivelului si calitatii uleiului trebuie facuta periodic, pentru o exploatare eficienta.

Tipuri de uleiuri de motor

Impartirea uleiului de motor se face in functie de componenta si de gradul de vascozitate. Exista mai multe sisteme de clasificare a uleiurilor de motor, cel mai cunoscut fiind SAE (Societatea Inginerilor de Automobile).
Vascozitatea este notata cu "XW-XX". Numarul care precede "W" indica debitul de ulei la o anumita temperatura. Cu cat numarul este mai mic, cu atat mai putin se ingroasa la frig. "W" inseamna iarna. Astfel, uleiul de motor cu vascozitate de 5W30 se ingroasa mai putin la frig decat unul 10W-30, dar mai mult decat unul cu valoarea 0W-30.
Grupul de cifre "XX" (20, 30, 40 sau 50) se refera la indicii atmosferici de vara. Cu cit este mai ridicat numarul grupei uleiului pentru anotimpul cald, cu atit mai eficient va fi in a-si mentine viscozitatea.
Un ulei bun isi va mentine gradul de fluiditate indiferent de temperatura. Acesta va fi eficient si atunci cand motorul functioneaza la turatii inalte, si la pornirea masinii, indiferent de temperatura exterioara. De asemenea, un ulei de calitate trebuie sa-si pastreze caracteristicile initiale pentru o perioada cat mai lunga de timp si sa protejeze eficient impotriva uzurii motorului.
Din punct de vedere al componentei, uleiul de motor poate fi sintetic, semi-sintetic si mineral.
Uleiul de motor sintetic – substantele chimice folosite pentru fabricarea sa sunt sintetizate, astfel ca acest tip de ulei are o durata de viata mai mare. Costul de achizitie este mai mare decat al celorlalte tipuri.
Uleiul de motor semi-sintetic – este un produs de mijloc, atat din punct de vedere al pretului, cat si al ingredientelor folosite. In componenta sa intra atat ulei mineral, cat si ulei sintetic (maximum 30%).
Uleiul de motor mineral – este bazat pe substante alcaline rezultate din petrolul brut. Fiind genul de produs care nu necesita sintetizarea mai multor ingrediente, este mai accesibil ca pret.
Fiecare producator auto indica tipul de ulei de motor care trebuie folosit la modelele din gama, pentru ca functionarea motorului sa fie optima pentru o perioada cat mai mare de timp. De asemenea este indicat si intervalul la care se recomanda schimbarea uleiului. Fiecare model din gama de masini Renault are un tip de ulei specific, in functie de motorizare, si un interval pentru schimbul de ulei. Un Renault Koleos cu motorizare pe benzina are un alt tip de ulei decat un Renault Clio tot cu motor pe benzina, sau decat orice alte vehicule Renault cu motorizari diesel.
De aceea este important sa stii care sunt datele specifice modelului tau de masina si sa le respecti, pentru a beneficia cat mai mult timp de performantele motorului, fara costuri suplimentare. In service-urile Serus Renault poti sa efectuezi in siguranta schimbul de ulei, avand in vedere ca specialistii din fiecare unitate stiu exact ce tip de ulei este necesar pentru intreaga gama de modele Renault.

Indicii importante pentru inlocuirea uleiului de motor

1. Indicatorul de pe bord. Cele mai multe masini moderne au indicatoare de bord care atentioneaza soferii ca uleiul trebuie schimbat. Acest indicator se poate aprinde in galben sau in rosu. Atunci cand se aprinde cu galben inseamna ca sistemul OCS care monitorizeaza calitatea uleiului recomanda un schimb de ulei intrucat conditiile de exploatare ale masinii au dus la limita de siguranta calitatea uleiului. Atunci cand se aprinde cu rosu, se recomanda contactarea imediata a unei unitati service pentru consultare, este posibil sa fie niste probleme mai grave. Este recomandat sa opresti de indata motorul pentru ca, in caz contrar, risti sa gripezi motorul.
2. Verificarea nivelului. Cea mai cunoscuta si una dintre cele mai simple metode este verificarea nivelului de ulei din motor. Motorul autoturismului consuma treptat ulei, iar pe masura ce acesta isi pierde din calitati, incepe sa fie consumat si mai rapid. Atunci cand nivelul uleiului scade sub valoarea optima, el trebuie completat, iar atunci cand incepe sa scada rapid iar textura arata uzura, se recomanda schimbarea uleiului.
3. Motorul zgomotos. Atunci cand uleiul isi pierde din calitati datorita vechimii, acesta nu mai poate pastra aceeasi lubrifiere, motiv pentru care piesele incep sa se frece unele de altele. In momentul in care motorul incepe sa fie zgomotos si de sub capota se aud zgomote suspecte, primul pas este schimbarea uleiului.
Exista si alte semne ca uleiul de motor trebuie schimbat, precum emisii consistente de fum negru pe toba de esapament. Insa cei 3 sunt indicatorii principali, de care trebuie sa tii cont si sa iei imediat masuri. Daca ai o masina din gama de vehicule Renault, este recomandat sa apelezi la specialistii marcii, si sa mergi intr-un service de reprezentanta, precum cele din reteaua Serus Renault, pentru a face un schimb de ulei corespunzator. Poti verifica si promotiile periodice aplicate la operatiunile de intretinere a motorului, pentru a beneficia de preturi speciale.