Piata auto se afla intr-o perioada de tranzitie, iar aceste schimbari sunt mai evidente in fiecare an. Tot mai multe persoane sunt interesate de achizitionarea unei masini electrice sau hibrid. Recordurile stabilite in 2021 sunt dovada cea mai clara a acestui lucru. In luna august a anului trecut, numarul inmatricularilor din UE a masinilor electrice l-a depasit pe cel al masinilor cu motoare diesel.
De altfel, majoritatea saloanelor auto recente au dezvaluit noi proiecte si modele de masini electrice, ce ar urma sa fie lansate in urmatorii ani. Multe dintre companiile producatoare din domeniu si nu numai (ex: Apple) doresc sa ia parte la acest trend. Insa, trebuie sa mentionam ca numarul record de vanzari si atractia generala pentru masini electrice sunt stimulate si de catre institutiile statelor europene, inclusiv in Romania.
Printre aceste beneficii se numara subventiile acordate in momentul achizitionarii si avantajele comune ale detinerii unui autoturism electric/hibrid (parcare gratuita, neimpunerea unor impozite etc). In cazul beneficiilor la achizitionarea unei masini electrice in Romania, vorbim bineinteles despre programul Rabla Plus 2022.
1. Ce presupune programul Rabla Plus 2022?
2. Ce este programul Rabla?
3. Ce pasi trebuie urmati pentru inscriere?
4. Ce este nou in 2022?
5. Despre ce sume ar fi vorba?

1. Ce presupune programul Rabla Plus 2022?

Interesul tot mai mare al oamenilor pentru autoturisme electrice este de necontestat. Cota de piata a masinilor electrice in Romania a crescut de la 2% la 5%.
De asemenea, anul trecut au fost inmatriculate, doar la noi in tara, 6.338 de masini electrice, cu 3.492 mai multe decat in 2020.
Aceasta crestere se datoreaza atat subventiilor din partea statului, cat si ofertei variate din partea producatorilor auto. Trebuie sa stabilim insa ce reprezinta aceasta initiativa de reinnoire a parcului auto din Romania si cum se poate inscrie cineva la ea.

2. Ce este programul Rabla?

Programul rabla este o initiativa a Guvernului de a sustine innoirea parcului auto din Romania.
Acesta presupune primirea unei prime de casare, pentru soferii ce dau la schimb un autoturism, ce se incadreaza in anumite standarde de vechime.
Programul este impartit in 2 subdiviziuni: Rabla Clasic si Rabla Plus.

3. Ce pasi trebuie urmati pentru inscriere?

Procesul inscrierii in programul Rabla Plus este simplu. Recomandam sa iei legatura cu un consultant Serus pentru a te putea ghida pas cu pas.

A. Inscrierea in program

Vor fi necesare datele proprietarului masinii vechi, ce este data la schimb, precum si cele ale beneficiarului (in cazul in care sunt persoane diferite). Trebuie furnizate date si despre masina veche ce urmeaza a fi casata.

B. Documentele ce trebuie prezentate


Pentru inscrierea unei persoane fizice (PF) la unul dintre programe Rabla Clasic sau Rabla Plus avem urmatoarele variante:
1. Proprietar de rabla (cedent) si Cumparator (solicitant) persoane diferite, documente la dosarul de inscriere:
a) CI cedent copie conform cu originalul
b) Certificat de înmatriculare vehicul uzat copie conform cu originalul
c) CIV vehicul uzat copie conform cu originalul
d) CI Solicitant copie conform cu originalul
e) Certificatul de atestare fiscala DITL pe numele solicitantului valabil 30 de zile
f) Certificatul de atestare fiscala ANAF pe numele solicitantului valabil 90 de zile
g) Declaratie pe proprie raspundere a cedentului daca adresa de pe certificatul de inmatriculare nu corespunde cu adresa de pe CI
h) Alte documente in cazul mostenitori, minori etc.

2. Proprietar de rabla (cedent) si Cumparator (solicitant) aceeasi persoana, documente la dosarul de inscriere:


a) CI solicitant copie conform cu originalul
b) Certificat de inmatriculare vehicul uzat copie conform cu originalul
c) CIV vehicul uzat copie conform cu originalul
d) Certificatul de atestare fiscala DITL pe numele solicitantului valabil 30 de zile
e) Certificatul de atestare fiscala ANAF pe numele solicitantului valabil 90 de zile
f) Declaratie pe proprie raspundere a solicitantului daca adresa de pe certificatul de inmatriculare nu corespunde cu adresa de pe CI
g) Alte documente in cazul mostenitori, minori etc.


Aceste documente trebuie prezentate pentru fiecare masina veche ce este casata.

C. Casarea masinii uzate

Inscrierea in programul Rabla Plus trebuie validata, apoi proprietarul masinii vechi se prezinta la un centru autorizat Remat, pentru casarea acesteia. Este important sa retinem ca autoturismul vechi trebuie sa fie inmatriculat in Romania de cel putin 6 ani. De asemenea, masina trebuie sa aiba toate componentele esentiale pentru a functiona (caroserie, roti, motor etc). Dupa finalizarea acestei proceduri, este emis certificatul de distrugere a autoturismului.

D. Radierea din circulatie

Folosind acest certificat, masina trebuie radiata din circulatie la sediul DRPCIV.

E. Predarea dovezii de radiere din circulatie

In urma acestor pasi, certificatele de casare si de radiere ale masinii uzate trebuie prezentate la Serus, pana la data emiterii facturii pentru autoturismul nou.

F. Incheierea procedurii

Pasul final consta in emiterea facturii de achizitie a autoturismului nou.

4. Ce este nou in 2022?

In masura in care posibilitatile financiare vor permite acest lucru, cererile de acceptare ale persoanelor juridice si cele de inscriere a persoanelor fizice nu vor mai depinde de momentul aprobarii bugetului Fondului pentru Mediu.
Pentru programul rabla masini electrice 2022, o schimbare relevanta este aceea ca se vor putea casa doua masini vechi pentru o masina noua.
Avand in vedere aceste date si adunand toate bonusurile ce se pot aplica, putem vorbi despre o reducere semnificativa la momentul achizitionarii unei masini electrice sau hibride.

5. Despre ce sume ar fi vorba?

Daca optezi pentru o masina complet electrica sau un model hibrid Plug-in, prin programul Rabla Plus poti beneficia de una dintre urmatoarele sume, sub forma de tichet:


Conform art.7 pct 2 și 3 din Ghidul de finantare Rabla Plus: “Cuantumul ecotichetului pentru casarea unui singur autovehicul uzat este de:
a) 51.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen, exceptand motocicleta;
b) 26.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP;
c) 26.000 lei pentru achizitionarea unei motociclete electrice.


Cuantumul ecotichetului pentru casarea a doua autovehicule uzate este de:
a) 54.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen, exceptand motocicleta;
b) 29.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP.


La ecotichet se poate adauga un ecobonus in cuantum de 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.


Este demn de mentionat – programele Rabla Clasic si Rabla Plus nu pot fi accesate impreuna, deci alege cu grija optiunea potrivita pentru tine.

Daca planifici sa accesezi programul Rabla Plus 2022, nu uita sa verifici gama de masini disponibile la Serus Auto!